X

TRADICIONALNA PROIZVODNJA KULENA

Na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Matijević već se dugi niz godina bavimo proizvodnjom tradicionalnog domaćeg kulena. Svoju vrhunsku kvalitetu naš kulen postiže zahvaljujući spoju dugogodišnje obiteljske recepture, pažljivog odabira najkvalitetnijih sastojaka i posvećenosti visokim standardima procesa proizvodnje.

POTPUNO PRIRODNI PROIZVOD

Kulen obitelji Matijević potpuno je prirodan proizvod od biranog mesa domaćih svinja, domaće paprike i drugih prirodnih začina, te ne sadrži konzervanse niti aditive.

TRADICIONALNA RECEPTURA

Tradicionalna obiteljska receptura za proizvodnju našeg domaćeg kulena brižno se usavršavala desetljećima, što je rezultiralo proizvodom koji je prepoznat kao vrhunski gurmanski užitak. Iako sam recept za prozivodnju kulena nije tajna, idealan omjer začina daje ovom kulenu njegovu jedinstvenost.

NAJKVALITETNIJI SASTOJCI

Vruhunski kulen dobivamo pomnim odabirom najkvalitetnijih dijelova svinjskog mesa koje potječe od domaćih godišnjaka dobivenih križanjem pasmina kako bi svojstva njihova mesa maksimalno doprinjela kakvoći samog kulena. Samo meso pažljivo se obrađuje i odvaja od tetiva, masnog i vezivnog tkiva, te se tako miješa sa domaćim začinima. Ključan začin u proizvodnji kulena je domaća baranjska crvena paprika, koja je zbog svoje kvalitete prepoznata u gurmanskim krugovima dijelm Hrvatske, a našem kulenu daje prepoznatljiv pikantan okus i karakterističnu crvenu boju. Kulen se nakon dimljenja prenosi iz pušnice u zreonu, gdje prirodnim putem zrije narednih 6 do 8 mjeseci koristeći blagodati povoljnih klimatoloških uvjeta i ruže vjetrova podno Banske kose.

OBITELJSKA PROIZVODNJA

Kulen proizvodimo u objektu koji se nalazi na vlastitom obiteljskom gospodarstvu, a registriran je u upisniku objekata za prozivodnju tradicionalnih suhomesnatih prozivoda pri Ministarstvu poljoprivrede. Objekt je uređen i opremljen u skladu sa strogim zahtjevima Veterinarske uprave pri Ministarstvu poljoprivrede. Posebna pažnja pridaje se visokim higijenskim standardima od same obrade u klaonici, preko transporta i ulaska u naš proizvodni pogon, do konačne obrade mesa i proizvodnje kulena.